Eerder dit jaar hebben we onze allereerste Creator Census gelanceerd: een enquête waarin jullie werd gevraagd — makers die een inkomen verdienen op Patreon — om ons meer over jezelf te vertellen. We leren voortdurend over onze community door lopend onderzoek, feedbackformulieren, focusgroepen en meer, maar de Creator Census gaf ons de kans om van jullie allemaal tegelijk te horen en een breder beeld te krijgen van jullie wensen, behoeften en aspiraties op één plek.
Hartelijk dank aan iedereen die de tijd heeft genomen om de Census in te vullen. Duizenden van jullie hebben gedeeld wie je bent, hoe je je creatieve bedrijven runt, je hoogtepunten en je knelpunten en wat je vervolgens wilt zien, zowel op als buiten Patreon. We hebben de afgelopen maanden alle feedback gelezen en alle gegevens bekeken. Jullie input heeft onze focus helpen versterken en ons laten weten welke gebieden we hierna gaan verkennen.
Bekijk hier een overzicht van wat we hebben geleerd over de levendige en gevarieerde community van makers op Patreon.
Een opmerking over de resultaten die je hier ziet: om een nauwkeurige populatie van makers op Patreon te weergeven, hebben we de respondentengegevens gewogen die je hieronder ziet (tenzij anders aangegeven). In het bijzonder kwam naar voren dat de kans dat beeldend kunstenaars de Census zouden invullen vier keer groter was. Voor vragen waarbij de resultaten aanzienlijk verschillen per makersmedium, tonen we de ongewogen gegevens.
I. Wie jullie zijn
Ruim 13.000 makers die geld verdienen op Patreon komen uit 113 landen, in 18 talen. Dat is onze grootste sample tot nu toe van de ruim 250.000 makers die actief zijn op Patreon.
Wat jullie maken
Als makers op Patreon drukken jullie jezelf uit in verschillende media, van muziek tot beeldende kunst en alles daartussenin. Video is het populairste medium op Patreon (dit wordt gebruikt door meer dan een derde van de makers), gevolgd door schrijven en podcasts.
In welke onderwerpen zijn jullie geïnteresseerd?
Het is duidelijk dat jullie interesses net zo breed en gevarieerd zijn als de mediums waarmee jullie je uitdrukken. Jullie creatieve expressie gaat over vrijwel alles, van recepten tot true crime, van financiën tot popcultuur.
II. Hoe jullie je creatieve bedrijf runnen
Creativiteit is niet voor iedereen hetzelfde, en we kregen een kijkje in alle unieke manieren waarop jullie je bedrijven hebben gestructureerd, kijkend naar hoe Patreon in dit plaatje past.
Waar bevinden jullie je in jullie creatieve reis?
56% van jullie beschouwt zichzelf als een doorgewinterde professional, terwijl 44% zei dat ze nog in de startfase waren.
Met wie werken jullie samen?
80% van jullie werkt alleen, 11% van jullie maakt deel uit van een team en 8% werkt alleen, maar werkt samen met een team van niet-makers. Podcasters werken het meest waarschijnlijk in teams (39%), terwijl beeldende kunstenaars het meest waarschijnlijk werken als een team van individuen (94%).
Het vinden van fans
Het is niet verwonderlijk dat de platforms waar je je publiek voor het eerst vond en wist te groeien als maker op basis van het medium variëren.
- Ruim 50% van de makers van video’s en ASMR’s en meer dan 30% van de makers van audio/muziek is gestart op YouTube.
- Game/game mods bouwden hun volgers op Twitter (18%) en Discord (17%).
- Podcasters kregen hun start via Facebook (17%), podcastnetwerken (16%) en Twitter (16%).
- Beeldend kunstenaars vonden hun publiek via DeviantArt (21%) en Twitter (19%).
- Schrijvers begonnen het vaakst via Facebook (19%), Twitter (17%) en hun eigen websites (14%).
Dus, hoe past Patreon in het plaatje?
Hoe belangrijk is Patreon voor jullie inkomen?
Jullie hebben ons laten weten dat je gemiddeld ruim 40% van je inkomen verdient op Patreon. Andere bronnen van inkomsten, is werk gerelateerd aan jullie creatieve bezigheden, commissies en abonnementen op andere platforms. (Getallen naar boven afgerond op het dichtstbijzijnde gehele percentage.)
Hoe ziet jullie Patreon-lidmaatschap eruit?
De meest populaire voordelen die jullie je Patreon-leden bieden (afgezien van de mogelijkheid om je werk in het algemeen te ondersteunen) zijn exclusieve content en vroege toegang tot content. Voor velen van jullie is de interactie met de klant door middel van fanverzoeken/stemmen, shoutouts en/of communityruimtes voor patrons een belangrijk onderdeel van je lidmaatschappen.
Een community opbouwen: hoe belangrijk is een naam?
Een kwart van jullie heeft een aangepaste naam voor je community’s, iets anders dan ‘patron’ of ‘lid’. Enkele unieke bijnamen zijn: ‘Lanterns,’ ‘Resistance officers,’ ‘Sleepyheads,’ ‘Inklings,’ ‘Slay Squad,’ ‘Podsiders,’ ‘Couch potatoes’ en ‘Amigo’s.’ Een derde van de podcasters heeft aangepaste namen voor hun community’s, wat meer is dan elk ander type maker.
Zelfs als we rekening houden met verschillen in maandinkomen, zien we dat makers met aangepaste namen voor hun klanten gemiddeld 4-8% hogere maandelijkse retentie zien van hun bestaande klanten. Hoewel deze gegevens niet causaal zijn — je klanten een bijnaam geven zorgt er niet noodzakelijkerwijs voor dat ze langer blijven — is het een signaal dat het bevorderen van samenhorigheid onder je patrons kan helpen om een dieper gevoel van verbondenheid te creëren.
Praten over de coole dingen die jullie doen.
79% van jullie promoot je Patreon minstens één keer per maand, terwijl 43% je Patreon minstens één keer per week promoot, voornamelijk op Twitter, Instagram en YouTube (zowel in video’s en de beschrijving van de video).
We hebben ook vastgesteld dat de promotiefrequentie samenhangt met de inkomsten. Frequente promotors hebben meer kans op hogere inkomsten dan makers die bijna nooit reclame maken. In vergelijking met makers die slechts één keer per maand reclame maken (en controleren op inkomsten), verdienen makers die dagelijks reclame maken gemiddeld 75% meer en makers die één keer per week reclame maken verdienen 31% meer.
III. Inzoomen: hoogtepunten en knelpunten
We vroegen naar jullie dagelijkse ervaring op Patreon en jullie gaven ons feedback op een aantal belangrijke gebieden, waaronder gebruiksgemak en hoe we product- en beleidsupdates communiceren.
Kansen voor verbetering
Over het algemeen hebben jullie ons laten weten dat Patreon voldoet aan jullie behoeften, nauwkeurige accountgegevens verstrekt en duidelijke beleidsregels en richtlijnen heeft. Concreet zeiden jullie meer van ons te willen zien op drie hoofdgebieden. Hier zijn enkele stappen die we nemen om ze te verbeteren.
- Meer transparantie rond besluitvorming
- Wat we hoorden: jullie willen meer context rond de beslissingen die we nemen, van beleid tot product.
- Wat we er aan doen:
- Productprioriteiten en nieuwe features: we zijn begonnen met het delen van onze productprioriteiten voor 2022, met context voor hoe we tot elke beslissing zijn gekomen. We experimenteren ook met nieuwe manieren om contact te leggen met ons productteam om de redenering achter onze aanpak te begrijpen, zoals live Q&A-sessies over specifieke lanceringen.
- Richtlijnen en beleid: naast elknkwartaal een livestream om feedback te verzamelen over komende beleidsvoorstellen, zal het Beleidsteam later dit jaar een Transparantierapport publiceren dat gegevens en context biedt over hoe we illegale, schadelijke of anderszins gewelddadige content aanpakken.
- Betere communicatie
- Wat we hoorden: jullie willen gemakkelijker vindbare updates over productverbeteringen, hulpbronnen en community-evenementen.
- Wat we er aan doen:
- Regelmatige updates toegankelijker maken: om ervoor te zorgen dat onze productroundups die we elk kwartaal uitbrengen breder beschikbaar zijn, zullen we nu elke update op de blog plaatsen zodat jullie er op elk gewenst moment toegang toe hebben. We zorgen er ook voor dat de ‘Wat is er nieuw’-feed in Bronnen voor makers (linksonder in het dashboard van je maker op Patreon.com) up-to-date blijft. Tot slot weten we dat sommige fundamentele verbeteringen die we aanbrengen (zoals de snelheid van de site en de afspeelervaring) niet altijd duidelijk merkbaar zijn. We zullen beter worden in het geven van updates over ‘onder de motorkap’ (maar toch belangrijke) veranderingen zoals deze.
- Updates over de belangrijkste productprioriteiten: kijk uit naar een halfjaarlijkse update over onze productprioriteiten voor 2022.
- Jullie kunnen als volgt iets van ons verwachten:
- E-mail: schrijf je in voor regelmatige productnieuwsbrieven en kennisgevingen van aankomende evenementen en workshops.
- De blog: we gebruiken deze ruimte om productroundups te delen, kennis te maken met nieuwe teamleden en verder in te gaan op specifieke productverbeteringen.
- Creator Community Discord: Hoewel deze ruimte in de eerste plaats voor jullie zijn om in contact te komen met andere makers, horen jullie ook van ons in #patreon-announcements, #ask-patreon en speciale Q&A-kanalen rond specifieke programma ‘s, nieuws en aankondigingen (zoals livestreams elk kwartaal).
- Bronnencentrum: krijg toegang tot een feed van de nieuwste productwijzigingen via Bronnen voor makers linksonder in het Makersdashboard op Patreon.com.’
- Luisteren naar feedback van makers
- Wat we hoorden: jullie willen weten dat we naar jullie feedback luisteren en beter begrijpen waar/hoe we feedback verzamelen.
- Wat we er aan doen: in de loop van de jaren hebben we geleerd dat niet alle makers zich op dezelfde manier op hun gemak voelen bij het geven van feedback, wat een thema was dat we herhaalden in de Census. Dat is een belangrijke reden voor het houden van de Census — zodat alle actieve makers een nieuwe manier hebben om zich uit te drukken. Hier is een overzicht van alle andere kanalen die we momenteel gebruiken om te horen en te leren van makers. We blijven deze kanalen versterken door regelmatig te delen wat we hebben geleerd (zoals dit rapport, het programma van beleidsbetrokkenheid voor makers en het komende transparantieverslag) en nieuwe manieren te vinden om verbinding te maken.
IV. Vooruitblik
Als maker ben je voortdurend aan het heruitvinden en experimenteren en we zijn altijd op zoek naar informatie over wat je helpt op je reis. We wilden begrijpen welke nieuwe tools, diensten en technologieën op je radar staan om je toekomstige ambities beter te ondersteunen — of we het nu zelf zouden opbouwen of niet.
Productprioriteiten in 2022
We waarderen de kans om feedback te krijgen over onze prioriteiten voor 2022 en vragen je om ze te rangschikken op waarde voor je bedrijf. Over de hele linie kwamen native video, verbeterd posten en contentorganisatie bovenaan te staan, omdat ze het vaakst in de top twee stonden, gevolgd door het oplossen van verwarring met de facturering en een eenvoudiger, strakker ontwerp.
We hebben de bètatoegang tot native video’s en een nieuwe factureringsoptie uitgebreid en we zijn begonnen met het verbeteren van de posting flow (het automatisch opslaan van concepten, meer responsieve laadtijden) en site-navigatie. Houd al onze communicatiekanalen in de gaten voor een uitgebreide update over onze prioriteiten voor 2022 in de komende maanden.
Potentiële toekomstige features
We wilden ook weten hoe jullie dachten over verschillende veelgevraagde potentiële features. Jullie input zal helpen om te informeren welke kant we in de toekomst opgaan. Een blik op een aantal van deze features:
- Eenmalig fooi geven
- Een lidmaatschap cadeau doen
- Aangepaste lay-out landingspagina
- Gegevens over waar nieuwe patrons vandaan komen
- Meldingen wanneer een patron zijn abonnement upgradet, downgradet of annuleert.
- Makers toegang geven tot eerder geplaatste content
Een opmerking op web3:
We weten dat de impact van web3 op de ‘creator economy’ een hevige discussie is. Hoewel we ons blijven concentreren op wat jullie ons hebben verteld waar jullie het meest om geven (wat jullie respons op de Census versterkt heeft), doen we ook ons onderzoek om te begrijpen hoe toepassingen van web3 makers zouden beïnvloeden, zowel positief als negatief.
Uit de volkstelling, het openbare gesprek en andere feedbackkanalen weten we dat er verschillende meningen zijn binnen onze makerscommunity. Sommige makers, onder wie velen die deelnamen aan deze enquête, zijn tegen het bouwen van een web3-functionaliteit door Patreon vanwege zorgen over mogelijk frauduleus gedrag, milieuduurzaamheid en ontoegankelijkheid van de technologie in de huidige toepassingen. Andere makers bieden al web3-voordelen van Patreon en zijn enthousiast over de flexibiliteit en waarde die ze leden kunnen bieden met nieuwe soorten digitale goederen. In de Census waren beeldende kunstenaars (68%) en schrijvers (50%) het meest tegen de mogelijkheid voor makers om betalingen in cryptogeld op Patreon te accepteren, terwijl 39% van het beeld, 34% van de audio/muziek en 31% van de videomakers aangaven dat het mogelijkheid is die ‘cruciaal’ zou zijn, of die ‘leuk om te hebben’.
Als er nieuwe toepassingen van web3 ontstaan, zullen we onze due diligence blijven doen om te evalueren welke kansen en valkuilen ze kunnen bieden voor makers, zoals we doen met elke opkomende technologie. We doen niet iets nieuws omdat het cool klinkt. Nu en in de toekomst bouwen we opzettelijk technologie die op de lange termijn waarde voor scheppers creëert. Om die reden moet elke keer dat we overwegen iets nieuws te bouwen:
- makers het eigendom van hun creaties en fanbases geven
- makers vrijheid en flexibiliteit bieden om op hun eigen voorwaarden te werken
- makers mogelijkheden geven om hun bedrijf op te bouwen
Wat wil je de komende jaren het liefst doen als maker?
Zonder twijfel is je hoogste ambitie voor de komende paar jaar om je publiek te laten groeien. Een kwart van jullie kijkt ook naar nieuwe samenwerkingen met makers en experimenteert met nieuwe media.
Hartelijk dank aan jullie allemaal!
Vandaag de dag is een maker een van de moeilijkste banen die er zijn, maar het is ook een van de meest lonende. Ons doel met deze Census was om beter te begrijpen wat julie nodig hebben en willen, zodat we jullie het best mogelijke platform kunnen bieden om te doen wat jullie het beste doen. Aan iedereen die heeft deelgenomen aan onze Census: dankjewel. We zijn zo opgewonden om wat we hier hebben geleerd te gebruiken om onze prioriteiten in de komende maanden en daarna aan te scherpen. Blijf op de hoogte!